Besøg Nordatlantisk Hus i oktober

Efteråret står for døren, og Nordatlantisk Hus har  en række spændende arrangementer på programmet i oktober.

Opmærksomheden henledes især på arrangementet onsdag, den 28. oktober, kl. 17-19:

FILMVISNING OG ARTIST TALK . Med fokus på nordatlantiske filmskabere inviterer Nordatlantisk Hus, Odense Filmværksted og Filmværkstedet København til en spændende eftermiddag med fremvisning af fire nordatlantiske film og artist talk med den færøske filminstruktør Andrias Høgenni. Andrias vil fortælle om det at være færøsk filmskaber i Danmark, og om hvor han henter inspiration til sine fortællinger. Arrangementet er gratis, men kræver tilmelding. 

Læs mere om dette arrangement og andre arrangementer på NAH's hjemmeside www.nordatlantiskhus.dk.

 

 

 

 

Udstilling "QANGA" i Nordatlantisk Hus

Torsdag 03. september kl 16.00 - fredag 20. november kl 16.00

Udstillingen tager udgangspunkt i Nuka Konrad Godtfredsens graphic novels om Grønlands forhistorie.

Udstillingen har den grønlandske kunstner og illustrator skabt i samarbejde med Danmarks Nationalmuseum og Andala & Co og den danske ambassade i Berlin.

Nukas graphic novel-serie består af i alt fire albums, der har nedslag i vigtige perioder i Grønlands forhistorie. Bøgerne er lavet sammen med det grønlandske skolebogsforlag Ilinniusiorfik til undervisning i den grønlandske skole, men de kan også læses af andre med interesse for Grønlands historie.

Tidsperioderne i de fire albums omfatter:

1. "De første skridt" - om de tidligste indvandringer fra Canada til Grønland for 4.500 år siden.

2. "Hermelinen" - om Tunit-folket i Canada og Grønland i 1100-tallet, hvor vi følger den kvindelige shaman Ukaliatsiaq og hendes møde med inuit.

3. "Arret" - om nordboernes sidste periode i Grønland.

4. "Gaven" - om de tidlige møder, handel og mission mellem europæiske hvalfangere og missionærer og inuit i Grønland. Handlingen foregår i 1700-tallets Vestgrønland.

Udstillingen åbnede den 3. september kl. 16, og Nuka Godtfredsen deltog i åbningsreceptionen. 

NORDATLANTISK FILMFESTIVAL - SYV NORDATLANTISKE FILM PÅ TRE DAGE

Igen i år var Nordatlantisk Hus med som en alternativ filmscene til Odense Internationale Filmfestival.

Over tre dage præsenterede NAH film fra de nordatlantiske lande, hvor man fik mulighed for at opleve Nordatlanten midt i Odense.

Nordatlantisk Filmfestival har i år syv forskellige film på programmet. Fire kortfilm fra Færøerne, en dokumentar fra Island og to dokumentariske kortfilm fra Grønland.

Filmene er meget forskellige, men giver alle et indblik i livet i de tre nordatlantiske lande.

Film fra Færøerne: Gakk tú tryggur, Tunnan, Tyggigummi samt Vetrarmorgun.

Film fra Island: The Bountiful Land - Icelandic Food Tradition and Food History 

Film fra Grønland: Hedtoft.

Koncert i Odense Domkirke

Søndag den 19. januar kl. 15.30 er der koncert med ensemblet Northern Lights. Otte professionelle sangere fra Danmark, Norge og Sverige synger iørefaldende kormusik af nordiske komponister.

Entre kr. 50.

Link til Facebook-eventet https://www.facebook.com/events/1539874199499711/ 

Torsdag 05. december kl 16.00-18.00 UDSTILLING - Anita Køtlum Petersen // Fårhold

Nordatlantisk Hus præsenterer den færøske kunstner Anita Køtlum Petersen Udstillingen bærer titlen "fårhold", en titel der passer perfekt til Anita Køtlum Petersens forhold til til de firbenede uldvæsener, deres indbyrdes "fårhold", men også til hendes forhold til hjemegnen, Færøerne, hvor kunstneren har trådt sine børne- og ungdomssko og boet i nogle år af sit voksenliv med får lige uden for døren.

Hendes indtryk, oplevelser og minder bliver omsat til udtryk på lærred, ofte med stærke farver, men også i gråtoner. Anita Køtlum Petersen arbejder både med akryl på lærred og med kul på papir.

Udstillingen åbner torsdag den 5. december kl. 16.00. Anita Køtlum Petersen deltager i udstillingen.

Udstillingen kan ses frem til 27. januar 2020.

Fri entré

Ud og stjæle heste: Tag med Folkebiblioteket i biografen

Per Petterson tog først Skandinavien og så resten af verden med storm, da han udgav 'Ud og stjæle heste' i 2004. I hjemlandet Norge fik romanen Kritikerprisen og Boghandlernes Gyldne Laurbær, og New York Times Book Review havde den på sin prestigefyldte liste over årets fem bedste romaner i 2007.

I efteråret 2019 får filmversionen premiere med Stellan Skarsgård i hovedrollen.

Tag med Folkeuniversitetet i Cafébiografen og få også en introduktion til film og bog ved lektor i litteratur Mogens Davidsen.

Om bogen og filmen 'Ud og stjæle heste': Der er to måneder til årtusindeskiftet. Trond Sanden, 67 år, har bosat sig i et lille hus ved en indsø mod nordøst, nær grænsen til Sverige. Sammen med sin hund lever han i selvvalgt ensomhed, optaget af hverdagens små trivielle gøremål. En dag dukker en nabo op som viser sig at være en skikkelse fra fortiden. Mødet fremkalder minder om sommeren 1948 da Trond femten år gammel tilbragte ferien sammen med sin far på en sæter. En nærmest mytologisk sommer med dramatiske hændelser som blev bestemmende for hans og naboens videre liv. Det er en sommer, hvor Trond også lærer døden at kende på nærmeste hold, og hvor han får et glimt af den forbudte kærlighed, Torsdag, den 28. november, kl. 15.00

Tilmelding:

https://fuodense.dk/odense/program/litteratur-film-musik-og-teater/ud-og-stjaele-heste-tag-med-folkeuniversitetet-i-biografen-1921-109

Finlands ambassadør i Danmark besøger Odense

I anledning af, at Finland har formandsskabet i EU i andet halvår 2019 får Europe Direct og Odense Biblioteker besøg af Finlands ambassadør i Danmark Vesa Vesara

onsdag den 4. september 2019 kl 16.00-17.30 på Hovedbiblioteket, Borgernes Hus, Østre Stationsvej 15, Odense C.

Ambassadøren vil fortælle om formandsskabets prioriteringer, og hvordan fin- nerne tænker dette udmøntet i praksis, herunder betydningen af et nordisk samarbejde herom.

Der er gratis adgang ved tilmelding, der kan ske ved at følge linket https://www.facebook.com/events/2462507843810418/

EU Direct i Odense påtænker iøvrigt en opfølgning i form af et bredere kulturelt arrangement om Finland senere i efteråret.

 

 

Folkeuniversitetet program efterår 2019

Opmærksomheden henledes på foredragsrækken Nordiske bestsellere

24.09.2019 kl. 18:15 - 20:00 Jón Kalman Stefánsson: Historien om Asta Jørgen Aabenhus, ekstern lektor ved Institut for kulturvidenskaber, Syddansk Universitet

01.10.2019 kl. 18:15 - 20:00 Jan Kjærstad: Storefjeld Erik Svendsen, lektor i dansk, medier og litteratur, Institut for Kultur og Identitet (CUID), RUC og litteraturanmelder på Jyllands-Posten

08.10.2019 kl. 18:15 - 20:00 Vigdis Hjorth: Arv og miljø Erik Skyum-Nielsen, lektor ved Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab, Københavns Universitet

22.10.2019 kl. 18:15 - 20:00 Einar Már Guðmundsson: Pasfotos Mogens Davidsen, lektor i litteratur ved Syddansk Universitet

29.10.2019 kl. 18:15 - 20:00 Lars Saabye Christensen: Byens spor Ulrik Lehrmann, lektor i litteratur, Syddansk Universitet

05.11.2019 kl. 18:15 - 20:00 Linn Ullmann: De urolige Neal Ashley Conrad, mag. art og ph.d.

Sted: Borgernes Hus, Østre Stationsvej 15, Odense.

Se alt om tilmelding og pris på Folkeuniversitets hjemmeside https://fuodense.dk/odense/program/litteratur-film-musik-og-teater/nordiske-bestsellere-1921-015

oooOooo

Opmærksomheden henledes endvidere på foredraget Nordisk Mytologi v/Karen Bek-Pedersen

Hvad troede danskerne egentlig på, før hvide krist kom til Norden? Hvilke forestillinger havde man om verden, livet og døden? Og hvordan ved vi i dag noget om disse forestillinger? Hør om nordisk førkristen mytologi og om de religiøse trosforestillinger, der ligger bag myterne. Her kan du få et indblik i, hvilke kilder vi har til rådighed, og hvad disse kan fortælle os. Du får også et overblik over nogle af de bedst kendte figurer fra nordisk mytologi. Dagen vil desuden rokke lidt ved de populære forestillinger, vi har om for eksempel Odin, Thor og Freja, fordi disse forestillinger ikke svarer til, hvad den nyeste forskning i nordisk mytologi egentlig viser.

Sted: Syddansk Universitet, Campusvej 55, Odense.

Se alt om tilmelding og pris på Folkeuniversitets hjemmeside https://fuodense.dk/odense/program/religion-og-filosofi/nordisk-mytologi-1921-067